Érdekességek
   

De jó a nadály! - A gyógyító piócakezelés


A piócakezelést napjainkban alternatív terápiaként tartják számon, azonban volt idő, amikor a legmodernebb és legnépszerűbb gyógymódok közé tartozott.

Piócakezelések a múltban
Az 1700-as évek közepe táján egy francia orvos, Francois Joseph Broussais - aki Napóleon seregében is dolgozott sebészként - tette igazán népszerűvé a hirudoterápiát. Olyan nagyon hitt a piócák gyógyító erejében, hogy egyszer csak elfogytak Franciaország vadon élő nadályai, és kénytelenek voltak importálni a szorgos vérszívókat többek között Magyarországról is. A hirudoterápia rövidesen bejárta az egész világot – Angliában, Oroszországban, az Egyesült Államokban szintén gyakran alkalmazták a vérlebocsátás e különös módját.

Mi történik a piócakezelés alatt?
A beteg bőrére piócákat tesznek. Az állatok mialatt teleszívják magukat vérrel, nyálukat az adott testrészbe juttatják. Ez elég bizarrul hangzik, de pont ennek a váladéknak köszönhető a gyógyulás is, ugyanis a nyál hirudint tartalmaz, ami egy véralvadásgátló hatású fehérjeszerű anyag.

 

Fotó: OakleyOriginals

A piócakezelést természetesen véráramlással összefüggő betegségek – úgy mint visszeres panaszok, vénagyulladás, trombózis, zúzódások, véraláfutások, magas vérnyomás – esetén alkalmazzák. De hatékony lehet fejfájás, ízületi gyulladások, szívpanaszok esetén, krónikus fáradtsággal szemben, illetve a szervezet ellenálló képességének fokozására is, hiszen élénkíti a testet, javítja a közérzetet.

A J Á N L Ó

Plerudin® Forte – Orvosi pióca kivonatot tartalmazó krém visszeres, seprűvénás panaszok enyhítésére.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.


   A pióca felépítése


   Hirdetés (x)

   Egészség tippek

Egészség tippek

Egészséges receptek

Állatok a gyógyászatban