Érdekességek
   

A Ganglion


Nagy és felesleges riadalmat tud okozni leggyakrabban a kézfejen megjelenő jóindulatú elváltozás, a ganglion.


A ganglion megjelenése kortól, nemtől független, bárkinél előfordulhat, nőknél valamivel gyakoribb. Tulajdonképpen az ízületi tok, illetve az ínhüvely szövetének cisztózus duzzanatáról van szó. (Nem daganat!)
A kötőszövetes falú ciszta zselészerű, nyákos ízületi nedvet tartalmaz, és kézzel enyhén el is mozdítható. Időnként, erőltetésre fájdalmassá válhat a környezete.
 

 

 

Fotó: Rune Spaans

M i  o k o z z a ?
A ganglion kialakulását többnyire megelőzi valamilyen sérülés (törés, húzódás), ízületi vagy ínhüvelygyulladás, tartós megerőltetés. Leggyakrabban a csuklóízületet érinti, de bokán, inak, ízületek felett bárhol kialakulhat.

K e z e l é s e
Egyszerű, ambuláns beavatkozással eltávolítható, de fontos tudni, hogy kiújulhat, és ez kérdésessé teszi a műtét értelmét. Sőt, az esetek többségében kitartó kímélés és pihentetés után a ganglion magától visszahúzódik, tehát mindenképpen érdemes először ezzel próbálkozni.
Ennek a legjobb módja, ha rögzítjük a csuklót fáslival (nem túl szorosan), és kerüljük a megerőltetést. Ha ízületi fájdalom is társul a ganglionhoz, használjunk természetes hatóanyagú gyulladáscsökkentő krémet.

 

A J Á N L Ó

KOBRALGIN® termékcsalád - Az egészséges ízületekért!


   A pióca felépítése


   Hirdetés (x)

   Egészség tippek

Egészség tippek

Egészséges receptek

Állatok a gyógyászatban