Régen és most
   

Az emberiség ismert történelmét végigkísérik ennek a kis „gyógyszergyárnak” a felhasználásáról szóló feljegyzések. Már az ókori egyiptomi ábrázolásokon találkozhatunk az élő piócás kezelés bemutatásával. A római származású természettudós, Plinius (i.sz. 23-79) érgyulladások, aranyeres csomók kezelésére javasolta használatukat. A pióca alkalmazása a középkorban is igen elterjedt volt. A kódexek, mint a felcserek és javasasszonyok által alkalmazott egyik leggyakoribb módszert említik a piócázást. A vérkeringés és vérnyomás problémáinak kezelésére 20, de akár 40 piócát is felhelyeztek a páciensre.

Ma a közvetlen élőpióca használat még mindig nagyon gyakori orosz természetgyógyászok körében, valamit Törökország kis-ázsiai területein piócás fürdő formájában. Emellett reneszánszát éli az élő piócás kezelés Európa néhány kiemelt wellness terápiás központjában, ahol egészségügyi és kozmetikai céllal is használják őket. A piócás kezelések összefoglaló gyűjtő neve a Hirudoterápia.

A legnagyobb felhasználási kör azonban nem az élő piócás felhasználás, hiszen ez rendkívüli gondosságot, szakértelmet és az esetleges fertőzések elkerülését feltételezi. Ma már jóval korszerűbb, felhasználó barátabb módon is élvezhetjük a pióca „áldásos hatását”. Ezért inkább a különböző feldolgozott készítmények alkalmazása terjed rohamosan.

De itt ketté kell választanunk a készítményeket. Körül-belül száz éve léteznek ugyan olyan készítmények, amelyek csak az orvosi pióca vezető hatóanyagának, a Hirudin-nak a szintetizálására épülnek. Komolyabb problémákra ugyanakkor léteznek olyan készítmények, amelyek nem csak egy hatóanyag komponenst, hanem az orvosi pióca (latinul: Hirudo Medicinalis) teljes spektrumú kivonatát tartalmazzák. (Ilyen például a PLERUDIN FORTE® Visszérkrém*.) Az utóbbi termékek lényegesen összetettebb, szinergikus hatásúak és összetételükben valóban hordázzák a piócák valós hatóanyag együttesét, szemben a kiragadott komponensekre építő, előzőleg említett készítményekkel.

Napjainkban újra reneszánszát éli az orvosi pióca gyógyászati és szépészeti célú alkalmazása. Természetesen higiéniai okokból nem az élő pióca felhasználása, hanem a pióca-kivonatot tartalmazó krémek használata terjed rohamléptekben. Életkortól függetlenül egyre többen használják ezeket a készítményeket. A felhasználók zöme nő, de ez betudható a nők egészségtudatosabb attitűdjének is.

A régi korok tudását a korszerű technológiával és a kényelmes felhasználással ötvöző termékek törnek utat hazánkban. Lassan két évtizede már a magyar piacon is hozzáférhetőek ilyen készítmények. Ma már elképzelhetetlen egy patika, biobolt vagy herbária a PLERUDIN® vagy a MEDHIRUD® krémek* nélkül. Ezek a készítmények meghatározóak a Magyarországon forgalmazott pióca-kivonatos készítmények között. Jellemző rájuk, hogy nagyon magas a megelégedett, visszatérő vevők száma, akik rendszeresen használják ezeket a krémeket.  

 

* A termék gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény.

*A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

 

   A pióca felépítése


   Hirdetés (x)

   Egészség tippek

Egészség tippek

Egészséges receptek

Állatok a gyógyászatban