Tudástár
   

Tudj meg többet!

1. Kiknek használhat a pióca-kivonattal készült krém?

Ahogy a régmúlt időkben sok-sok feladatra használták a piócákat, mint kis „gyógyszergyárakat”, ma is rengeteg terület kínálkozik a hatóanyagukkal készült krémek használatára. Legjellemzőbb példák:

- Plerudin Forte® visszérkrém*: különböző visszerek, visszeres duzzanatok, visszér gyulladás, erős vagy régóta meglevő visszerek, seprű eresség, lila lábfoltok, hajszál eresség, terhesség illetve szülés után jelentkező visszerek.

- Medhirud® krém*: Véraláfutások, duzzanatok, ödémák, rándulások, ütődések előfordulásakor, valamint ha beüti kezét – lábát és különböző elszíneződések jelentkeznek, szövetek közt szétfolyt vér, vérömleny kialakulásakor, törést követő gipszkötés eltávolítása után.

- Plerudin® HegNe® gél: Hegek kialakulásának veszélye esetén. Műtét, szülés, égési sérülés, vágott seb, tetoválás, illetve tetoválás eltávolítás, plasztikai sebészeti beavatkozás, akne eltávolítás estén.

- Kovitox® Sportbalzsam: Sportoláskor, vagy fizikai megerőltetéskor jelentkező sérülések, ütődések, sportbalesetek, elesés, szándékos vagy vétlen ütközés, kéz, a láb, a boka duzzadás, feszülés esetén.

2. Régóta meglevő problémák kezelése

Az orvosi pióca és annak hatóanyagából készült termékek nemcsak az enyhébb, rövidebb ideje fennálló, hanem az erősebb, illetve régebb óta fennálló problémák kezelésére is alkalmasak.

Klinikai tanulmányok kimutatták, hogy például igen előrehaladott stádiumú visszeresség esetén is kitűnő eredmények érhetők el. Reális cél lehet a visszérszakasz eltávolító műtét elkerülése, illetve elhalasztásának elérése.

3. Környezeti, táplálkozási tényezők

Az élő piócáról azért tudni kell, hogy életfeltételei igen kötöttek. Gyógyászati célú alkalmazása jelentősen összefügg különböző környezeti és táplálkozási tényezőkkel. Ezért otthoni tartásuk körültekintést igényel. A pióca a vizes élőhelyeket kedveli és melegvérű élőlények biztosítják számára az alapvető táplálkozási funkciókat.    

4. Az élő pióca gyógyászati használatának kritikus pontjai

Évszázadokig az élő piócát közvetlenül használták humán gyógyászati célra. Az adott egyedet egyszerűen ráhelyezték a páciens bőrfelületére. Természetesen ekkor még nem volt lehetőség a tiszta pióca kivonattal dolgozni, mivel nem álltak rendelkezésre az ehhez szükséges technológiák. Így nem is foglakoztak a szükséges sterilitási kérdésekkel. A pióca, mint melegvérű élőlényekből táplálkozó állat óhatatlanul tudja terjeszteni a korábbi táplálkozási forrásáról begyűjtött élősködőket, magyarán a pióca egy köztigazda lény. Ez a tulajdonsága, illetve a mai kor higiéniai követelményei előtérbe helyezik az pióca kivonatot tartalmazó készítmények használatát.

5. A pióca-kivonattal készült krémek felhasználása

Kényelmes, korszerű és nem utolsó sorban biztonságos felhasználási módot nyújtanak a pióca-kivonattal készült krémek. Jellemzően a krémekben különböző egyéb hatóanyagok is kísérik a pióca kivonatot, mint például a körömvirág, vagy az árnika. Kiválasztásuknál javasolt arra figyelni, hogy vannak olyan krémek, amelyek csak a pióca egy-egy hatóanyagát tartalmazzák (pl. Hirudin) és vannak olyanok, amelyek teljes spektrumú pióca kivonatot tartalmaznak. A teljes spektrumú pióca kivonatot tartalmazó készítmények közül kiemelkedik a Plerudin Forte® visszérkrém és a Medhirud® krém.

6. A pióca-kivonattal készült termékek használata terheseknél, kismamáknál 

Szerencsére a hosszú felhasználói tapasztalat is megerősíti, hogy a pióca-kivonattal, mint természetes hatóanyaggal készült krémek alkalmazhatók mind terheseknél és kismamáknál is. Szoptatós anyáknál arra kell figyelni, hogy a mell környékén ne alkalmazzuk, hiszen onnan a közvetlenül a gyermek szájába kerülhetne. A normál használatban a véren, illetve az anyatejen át már nem kerülhet semmilyen káros anyag a csecsemő szervezetébe.

7. Hirudo terápia - terápiás központok

Az egyre szaporodó egészségmegőrző és wellness lehetőségek sorába felzárkózott, - a már régóta alkalmazott, - piócás terápia korszerű változata, a Hirudo terápia. Ennek során kimondottan ebből a célból létrehozott centrumokban, a mai kor követelményeinek megfelelő higiéniai és sterilitási környezetben végeznek különböző élő piócás kezeléseket. Ezek a kezelések viszonylag költségesek. A terápia kiegészítésére, illetve az elért eredmények megőrzésére és az otthoni szinten tartás biztosítására ezek a centrumok is ajánlják a pióca-kivonattal készült termékek használatát.

Hol lehet élő piócával kezeltetni magam?

Vannak hazánkban is olyan természetgyógyászok, akik vállalnak élő piócás kezeléseket. Ezekről az ismertebb természetgyógyászati honlapokon lehet tájékozódni. Mi konkrét nevet, címet nem ajánlunk, mivel garanciát senkire nem tudunk vállalni. Az esetleges komplikációk miatt inkább a pióca-kivonatot tartalmazó krémek (mint Plerudin®, vagy a Medhirud®) használatát javasoljuk.

Drágák a pióca-kivonatos krémek?

A patikákban általában 1500-1800 Ft közötti áron lehet hozzájutni. A mai gyógyszertári gyakorlatban ezek átlagos áraknak mondhatók.

A nagymamám használ pióca-kivonatos krémet, én is használhatom 25 évesen?

Igen, nem kötött korhoz a pióca-kivonatos krémek használata.

Szülés után vagyok, a terhesség alatt megjelent a lábamon egy lilás hajszálér rajzolat, mit ajánlanak rá?

Az olyan pióca-kivonatot tartalmazó krém, mint a Plerudin Forte® visszérkrém kimondottan az ilyen problémákra lett kifejlesztve.

Szeretnék orvosi pióca-kivonatot tartalmazó krémet használni, de olyat aminek magas a hatóanyag tartalma, tudnak ilyet ajánlani?

Igen. Egy tubus (50 g) Plerudin Forte® visszérkrém 200 Antitrombin egység standardizált orvosi pióca-kivonatot tartalmaz.

További kérdéseim vannak a pióca felhasználásával kapcsolatban, hova fordulhatok?

Írjon az info@invitro.hu e-mail címre.

 

*Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény.
*A kockázatokról és a mellékhatásokról kérjük olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát.

   A pióca felépítése


   Hirdetés (x)

   Egészség tippek

Egészség tippek

Egészséges receptek

Állatok a gyógyászatban